De startersaftrek en de zelfstandigenaftrek zijn er alleen voor ondernemers die meer dan de helft van hun tijd aan hun bedrijf besteden en dan ook nog eens minstens 1225 uur. Maar wat nu als je ziek, zwak of zwanger bent? 

Het urencriterium van 1225 uur per jaar dat de Belastingdienst hanteert, is behoorlijk hard. Wie laat in het jaar start en toch wil profeteren van alle aftrekposten, moet gewoon alle 1225 uren maken. Daardoor is het slimmer om een onderneming in de eerste helft van het jaar op te richten, zoals Arend van den Berg eerder op Z24 schreef.

Ziek zijn geen excuus

Maar wat nu als je door ziekte in 2016 niet aan je urencriterium kan voldoen? Jammer dan, stelt de Belastingdienst. Wie ziek wordt en er daardoor niet aan voldoet, kan de zelfstandigenaftrek van 7280 euro en eventueel de 2123 euro aan startersaftrek op zijn buik schrijven.

Er zijn wel een paar verzachtende omstandigheden, zwangerschap bijvoorbeeld. Zwangere vrouwen mogen over de 16 weken dat ze officieel verlof hebben gewoon doen alsof ze doorwerken.

Ook ondernemers die starten vanuit een situatie van arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld omdat ze een WIA-uitkering ontvangen, worden in zekere zin gematst. Voor hen geldt een aangepast urencriterium van 800 uur.

50-procenteis geldt niet voor startende ondernemers

Een andere verzachtende omstandigheid betreft niet de verplichte 1225 uren, maar wel de eis dat men minstens 50 procent van alle werktijd aan de onderneming moet besteden. Starters hoeven zich aan die regel niet te houden.

Gelukkig voor veel zelfstandigen speelt de fiscus wel ruim om met het begrip 'gewerkte uren'. Starters mogen uren rekenen voor de voorbereiding van hun onderneming en administratief werk, acquisitie en scholing tellen ook mee, ook al zijn het geen declarabele uren. Ook het inrichten van je werkkamer of het bestellen van een laptop is werktijd.

Belangrijk is wel dat je een goede urenadministratie bijhoudt. Je moet namelijk wel aannemelijk kunnen maken dat je die uren ook echt gewerkt hebt. En hoewel je met veel zaken wel wegkomt, er zijn grenzen. Zo mocht een zieke ondernemer doktersbezoeken niet als gewerkte uren tellen, zo stelde de rechter.

Lees ook

Ervaren zzp'er die veel in weinig tijd kan doen, raakt aftrek kwijt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl